Skip to content

Orthomoleculair voedingscoach

Ik ben orthomoleculair voedingscoach. Wat betekent deze mond vol nu eigenlijk?

Orthos betekent ‘juist’ of ‘gezond’. Orthomoleculair betekent dus letterlijk ‘gezond of juist voor je cellen’.
Met orthomoleculaire voeding streef ik ernaar met voeding en suppletie te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en goed kan verwerken.

Door (langdurige) tekorten aan voedingsstoffen kunnen er in je lichaam stoornissen ontstaan. Deze tekorten ontstaan bijvoorbeeld door medicijngebruik, ziekte, stress, een bepaald voedingspatroon of een bepaalde leefstijl.
Door orthomoleculaire therapie worden veel stoornissen positief beïnvloed of weer helemaal rechtgetrokken.
Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op breed onderzoek naar natuurlijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren, eiwitten, enzymen en bepaalde kruiden met een bewezen genezende werking.

Gezondvoorjegezin-Weegschaal-1000px

Ben je te zwaar of te licht of schommelt je gewicht vaak? Lukt het jou niet om op een gezond gewicht te blijven?

Hier kan ik jou bij helpen. Het is belangrijk de oorzaak van het ondergewicht of overgewicht te achterhalen voor je kunt bepalen hoe je het beste kunt aankomen of afvallen. Ik probeer na een uitgebreide intake de oorzaak te achterhalen en adviseer altijd gezonde voeding met de juiste verhoudingen tussen koolhydraten, vetten en eiwitten.

Kies voor voeding die jou helpt om op een gezond gewicht te blijven! Zie het niet als een dieet (dat tijdelijk helpt) maar als een leefstijl.

Speciaal voor mensen die schommelen met hun gewicht en het moeilijk vinden om op gewicht te blijven heb ik recepten ontwikkeld om ze daarbij te helpen. In deze recepten worden alleen maar ingrediënten gebruikt welke goed zijn voor het lichaam. En voeding die echt gaat helpen om op een gezond gewicht te blijven.

Orthomoleculair voedingscoach

Ik ben orthomoleculair voedingscoach. Wat betekent deze mond vol nu eigenlijk?

Orthos betekent ‘juist’ of ‘gezond’. Orthomoleculair betekent dus letterlijk ‘gezond of juist voor je cellen’.
Met orthomoleculaire voeding streef ik ernaar met voeding en suppletie te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en goed kan verwerken.

Door (langdurige) tekorten aan voedingsstoffen kunnen er in je lichaam stoornissen ontstaan. Deze tekorten ontstaan bijvoorbeeld door medicijngebruik, ziekte, stress, een bepaald voedingspatroon of een bepaalde leefstijl.
Door orthomoleculaire therapie worden veel stoornissen positief beïnvloed of weer helemaal rechtgetrokken.
Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op breed onderzoek naar natuurlijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren, eiwitten, enzymen en bepaalde kruiden met een bewezen genezende werking.

Ben je te zwaar of te licht of schommelt je gewicht vaak? Lukt het jou niet om op een gezond gewicht te blijven?

Hier kan ik jou bij helpen. Het is belangrijk de oorzaak van het ondergewicht of overgewicht te achterhalen voor je kunt bepalen hoe je het beste kunt aankomen of afvallen. Ik probeer na een uitgebreide intake de oorzaak te achterhalen en adviseer altijd gezonde voeding met de juiste verhoudingen tussen koolhydraten, vetten en eiwitten.

Kies voor voeding die jou helpt om op een gezond gewicht te blijven! Zie het niet als een dieet (dat tijdelijk helpt) maar als een leefstijl.

Speciaal voor mensen die schommelen met hun gewicht en het moeilijk vinden om op gewicht te blijven heb ik recepten ontwikkeld om ze daarbij te helpen. In deze recepten worden alleen maar ingrediënten gebruikt welke goed zijn voor het lichaam. En voeding die echt gaat helpen om op een gezond gewicht te blijven.

Gezondvoorjegezin-Weegschaal-1000px

Vetzuren en supplementen

Essentiele vetzuren omega 3 omega 6 en omega 9

De naam essentiële vetzuren geeft aan dat het vetzuren zijn die ons lichaam nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Omega 9 kan je lichaam zelf aanmaken als je er niet genoeg van binnen krijgt.

Rijk aan omega 9 is olijfolie en bijvoorbeeld avocado’s. Omega 3 en 6 kan je lichaam niet zelf aanmaken en zullen ze dus via onze voeding binnen moeten krijgen. Je hebt zowel omega-3, omega-6 als omega-9 vetzuren nodig om gezond te blijven. Echter, alle omega vetzuren werken uitsluitend optimaal als ze in de juiste verhouding in het lichaam aanwezig zijn.

De ideale verhouding tussen omega-3 en omega-6 is 1:1, een goede balans is 1:3, maar bij het gros van de mensen is de verhouding 1:10 of vele malen hoger! Dit betekent dus dat we wel 10x meer omega-6 dan omega-3 binnenkrijgen! Deze scheve verhouding kan leiden tot allerlei vage gezondheidsklachten, maar ook klachten zoals:

  • Hart- en vaatziekten
  • Hoog cholesterol
  • Hoge bloeddruk
  • Fibromyalgie,
  • Osteoporose
  • Beroerten
  • Migraine
  • Aderverkalking
  • Stemmingswisselingen
  • DepressiviteitAngsten
  • Alzheimer
  • Parkinson
  • Geestelijke achteruitgang
  • Slechte concentratie
  • (Symptomen van) ADHD / ADD / HSP (hoogsensitiviteit)
  • Gewichtstoename, obesitas
  • Diabetes
  • Gewrichtspijn
  • Artritis, artrose
  • Ziekte van Crohn
  • Colitis ulcerosa
  • PDS
  • Darmklachten
  • MS
  • Allergieën
  • Astma
  • Hooikoorts
  • Eczeem
  • Psoriasis
  • Acne
  • Slecht/zeer langzaam herstel
  • Slechte wondgenezing
  • Menstruatieklachten
  • Moeilijk zwanger kunnen worden
  • Opvliegers
  • Slaapproblemen
  • (Zware) vermoeidheid
  • Verminderd gezichtsvermogen

Doordat de achteruitgang van je cellen zo langzaam gaat, realiseer je je vaak niet dat dit waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een tekort aan voedingsstoffen. Maar gelukkig is er iets aan te doen!

Gezondvoorjegezin Beeld 350x1000px

Vetzuren en supplementen

Essentiele vetzuren omega 3 omega 6 en omega 9

De naam essentiële vetzuren geeft aan dat het vetzuren zijn die ons lichaam nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Omega 9 kan je lichaam zelf aanmaken als je er niet genoeg van binnen krijgt.

Rijk aan omega 9 is olijfolie en bijvoorbeeld avocado’s. Omega 3 en 6 kan je lichaam niet zelf aanmaken en zullen ze dus via onze voeding binnen moeten krijgen. Je hebt zowel omega-3, omega-6 als omega-9 vetzuren nodig om gezond te blijven. Echter, alle omega vetzuren werken uitsluitend optimaal als ze in de juiste verhouding in het lichaam aanwezig zijn.

De ideale verhouding tussen omega-3 en omega-6 is 1:1, een goede balans is 1:3, maar bij het gros van de mensen is de verhouding 1:10 of vele malen hoger! Dit betekent dus dat we wel 10x meer omega-6 dan omega-3 binnenkrijgen! Deze scheve verhouding kan leiden tot allerlei vage gezondheidsklachten, maar ook klachten zoals:

  • Hart- en vaatziekten
  • Hoog cholesterol
  • Hoge bloeddruk
  • Fibromyalgie,
  • Osteoporose
  • Beroerten
  • Migraine
  • Aderverkalking
  • Stemmingswisselingen
  • DepressiviteitAngsten
  • Alzheimer
  • Parkinson
  • Geestelijke achteruitgang
  • Slechte concentratie
  • (Symptomen van) ADHD / ADD / HSP (hoogsensitiviteit)
  • Gewichtstoename, obesitas
  • Diabetes
  • Gewrichtspijn
  • Artritis, artrose
  • Ziekte van Crohn
  • Colitis ulcerosa
  • PDS
  • Darmklachten
  • MS
  • Allergieën
  • Astma
  • Hooikoorts
  • Eczeem
  • Psoriasis
  • Acne
  • Slecht/zeer langzaam herstel
  • Slechte wondgenezing
  • Menstruatieklachten
  • Moeilijk zwanger kunnen worden
  • Opvliegers
  • Slaapproblemen
  • (Zware) vermoeidheid
  • Verminderd gezichtsvermogen

Doordat de achteruitgang van je cellen zo langzaam gaat, realiseer je je vaak niet dat dit waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een tekort aan voedingsstoffen. Maar gelukkig is er iets aan te doen!

Omega-6

Het binnenkrijgen van omega-6 is niet zo’n probleem, daar krijgen we via brood, snoep, gebak, koekjes, alles waar ‘plantaardige vetten’ in verwerkt zitten (zoals bijvoorbeeld margarines en bak- en braadproducten, frituurvet), zonnebloemolie, enz. eigenlijk zelfs veel te veel van binnen.

Omega-6 is een onmisbaar bestanddeel van het celmembraan, een bouwstof van een groep hormonen en hormoonachtige stoffen, belangrijk voor ons immuunsysteem en van belang voor de bloeddrukregulatie. Nu klinkt dat natuurlijk geweldig en hoor ik je bijna denken “hoe meer, hoe beter”, maar helaas werkt dit niet zo. Een overdaad aan omega-6 in ons lichaam werkt namelijk ontstekingsbevorderend. Dit komt omdat de celwanden door het teveel aan omega-6 juist verharden en daardoor ondoorlaatbaar worden. De cellen zetten zichzelf hierdoor als het ware op slot: gezonde voedingsstoffen kunnen er niet meer in en alle afvalstoffen kunnen er niet meer uit. Dit zorgt uiteindelijk voor laaggradige (=continue) ontstekingen in ons lichaam, met allerlei gezondheidsklachten tot gevolg. 

Omega-3

Vooral de omega-3 vetzuren zijn essentieel voor je gezondheid.

Er bestaan drie soorten omega-3 vetzuren, namelijk ALA, EPA en DHA. Ze vormen een belangrijke bouwstof voor je hersencellen: onze hersenen bestaan voor meer dan 60% uit vet en daarvan is maar liefst 40% DHA. Ook zijn ze onmisbaar voor een gezonde opbouw van je celwanden en het zenuwstelsel, het reguleren van je bloeddruk en onze stemming. Bovendien werken ze ontstekingsremmend. Daarnaast vormen ze een essentiële grondstof voor hormoonachtige stoffen die allerlei processen in je lichaam regelen en ze zorgen voor een betere opname van vitamines, mineralen en ander voedingstoffen.

Helaas is het door onze westerse leefstijl vrijwel onmogelijk om nog voldoende omega-3 uit onze voeding te halen. We krijgen dit vooral binnen via vette vissoorten zoals verse wilde zalm en haring, via algen, zeegroenten, (wal)noten, hennepzaad en in beperkte mate chiazaad en (vers gemalen) lijnzaad. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat ons lichaam de omega-3 vetzuren uit dierlijke producten (DHA en EPA) beter en veel efficiënter kan omzetten dan die uit plantaardige producten (ALA). See the source image

Disbalans Opheffen

Om de disbalans tussen omega-3 en omega-6 te verbeteren is het belangrijk om meer voeding te eten die rijk is aan omega-3 vetzuren en tevens veel minder voeding te eten die omega-6 vetzuren bevat. 

Wanneer je de inname van omega-6 vetzuren namelijk niet sterk vermindert zul je geen gezondheidsvoordelen behalen uit omega-3 vetzuren. Met alleen voeding kan je het probleem niet oplossen. Ook een kwalitatief goed visolie/algenolie supplement te slikken, waarbij de totox-waarde (totale oxidatiewaarde) de belangrijkste graadmeter is voor de kwaliteit. Hoe lager deze waarde, hoe zuiverder de olie. Ranzige olie werkt juist averechts en kan zelfs toxisch zijn.

In mijn praktijk werk ik met vloeibare visolie en algenolie (=vegan) met de hoogste zuiverheid en laagste oxidatiewaarde die momenteel verkrijgbaar is: 4. Vrijwel alle overige vis- en algenoliesupplementen zitten hier ver boven. Daarnaast bevat de visolie/algenolie een zeer hoge dosering DHA en EPA, waardoor je in relatief korte tijd een positief effect zult merken. Omdat onze cellen minimaal 120 dagen nodig hebben om zich te vernieuwen, slik je de visolie/algenolie voor minimaal 6 maanden. Voordat je start met innemen van de olie raad ik je aan om via een vingerpriktest de verhouding tussen de omega-3 en omega-6 vetzuren in kaart te brengen.

Essentiële Vetzuren & Zwangerschapswens

Omega 9 en ook Omega-3 speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van prostaglandines. Deze zijn een belangrijk onderdeel van het sperma, zorgen voor meer rijping van de eicel, maken de baarmoeder klaar voor bevruchting en stimuleren de eierstokken. Ook zorgt omega-3 bij een uiteindelijke zwangerschap voor het in standhouden van de zwangerschap, doordat het een belangrijke bouwstof is voor diverse hormonen die hier bij betrokken zijn (zoals progesteron).

GvjG - Image vierkant nr2

Essentiële Vetzuren & Zwangerschap

Essentiële vetzuren en dan met name omega-3, zijn zeer belangrijk om een optimale groei bij je kindje te bewerkstelligen, bijvoorbeeld voor de aanleg van de hersenen (deze bestaan voor zo’n 60% uit vet, vooral omega-3/DHA), de celopbouw, opbouw van het immuunsysteem en de aanleg van het zenuwstelsel. Bovendien verminderen omega-3 vetzuren de kans op allergieën en vroeggeboorte, plus de oogontwikkeling verloopt beter (het netvlies bestaat voor zo’n 60% uit DHA).

In de laatste drie maanden van de zwangerschap nemen de hersenen van het kindje zo’n drie keer in volume toe en gebruiken hiervoor alle omega-3 die ze te pakken krijgen. Als de moeder deze in onvoldoende mate binnenkrijgt, wat vaak het geval is, pakt het kindje dit dus van de moeder: hallo zwangerschapsdementie! Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen na hun bevalling een tot 50% lager omega-3 niveau hebben. 

Het innemen van voldoende omega-3 tijdens de zwangerschap heeft ook diverse gunstige effecten op het kindje ná zijn geboorte, zoals een hogere intelligentie, betere communicatieve en sociale vaardigheden, minder risico op gedragsproblemen als AD(H)D, autisme en agressie en minder risico op een ontwikkelingsachterstand, hersenverlamming en overgewicht.

Overigens speelt vitamine D ook een belangrijke factor tijdens de zwangerschap. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium, wat weer zorgt voor een optimale ontwikkeling van de botstructuur van het kindje. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol bij een normale werking van het immuunsysteem.

Essentiële Vetzuren & Kinderen

Vooral voor een opgroeiend kind is het zeer belangrijk om al vanaf jonge leeftijd (en het liefst zelfs al vanaf de zwangerschap) de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen die het nodig heeft om zich zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen. Hier heeft het namelijk de rest van zijn leven profijt van!

In de eerste jaren van een kind maken het lichaam en vooral de hersenen een enorme ontwikkeling door. Onze hersenen bestaan voor zo’n 60% uit vet en daarvan vormen de DHA’s uit omega-3 met 40% het belangrijkste onderdeel. Je zult begrijpen dat het daarom bijna noodzakelijk is dat een opgroeiend kind dat volop in ontwikkeling is voldoende en zo zuiver mogelijk omega-3 vetzuren binnen krijgt. Ook heeft een kind hierdoor minder risico op  gedragsproblemen als AD(H)D, autisme en agressie en minder risico op een ontwikkelingsachterstand, hooikoorts, luchtwegklachten, huidproblemen en allergieën.

Vingerpriktest

Vingerpriktest

Om je omega 3/6 ratio te meten
Hoe werkt het?
De vetzuurbalans vingerprik bloedtest kan worden uitgevoerd tijdens een consult in mijn praktijk.

Hiermee krijg je inzicht in de:
– Omega-6 en Omega-3 Ratio
– Omega-3 index

De vetzuurbalans (Omega 3) test wordt in een onafhankelijk laboratorium onderzocht. De uitslag is na 15 tot 20 dagen online op te vragen. Deze gegevens blijven anoniem. Aan de hand van de uitslag volgt een advies om de vetzuurbalans te herstellen.
€89,-

Vingerpriktest

Aanschaf / meer informatie

Heb je interesse in het aanschaffen van de visolie/algenolie (vegan) of zou je hier eerst nog wat meer informatie over willen ontvangen, neem dan even contact met mij op. Ik leg het je graag allemaal uit. Gelijk kwalitatief goede visolie bestellen? Ik bied Pure arctische visolie omegaflow aan, 250 ml voor €27,90. Ik kan dit opsturen of bij mij op te halen.

Back To Top